Bommel
10
sep
2012

Joost Swarte ontvangt Marten Toonderprijs

Joost Swarte wint Marten ToonderprijsAfgelopen zaterdag ontving stripauteur Joost Swarte de Marten Toonderprijs en een geldbedrag van 25.000 euro. De Marten Toonderprijs is een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een striptekenaar die een bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse cultuur. Voor het eerst werd de prijs in 2010 uitgereikt aan Jan Kruis en in 2011 aan Peter Pontiac.

De grootste kracht en verdienste van Swarte is dat hij bij elke tekening zijn lezer of toeschouwer dwingt tot een nieuwe manier van kijken. Telkens geeft hij een slinger aan de werkelijkheid. Hij tekent een overzichtelijke wereld in heldere lijnen, maar de tekeningen zijn bij nadere beschouwing helemaal niet zo helder en laten net iets anders zien dan je denkt.

De prijs is genoemd naar Marten Toonder, omdat hij een van de grondleggers van het Nederlandse beeldverhaal is en één van de grootste en belangrijkste tekenaars van de twintigste eeuw, die behalve zeer begaafd tekenaar ook een geweldige schrijver en verhalenverteller was. De verhalen van Marten Toonder bevinden zich op het kruispunt tussen literatuur en beeldende kunst.

Joost Swarte bedankte Marten Toonder bij zijn dankwoord. Toonder had in de jaren negentig bedankt voor lidmaatschap van de raad van toezicht bij de stripdagen Haarlem. Een oude man als hij, had Toonder geschreven, had niets te zoeken tussen al die jonge mensen. Swarte had hem geantwoord dat hij hoopte hem nog eens te kunnen verrassen.

Meer over de Marten Toonderprijs leest u in de aankomende Bommelglossy. met een speciale bijdrage van Jan Kruis.

Foto: Edwin Wiekens)

1953 x bekeken -

1 reactie

  1. Yolanda

    Vandaag aangeschaft! Nu nog de rust vinden om het te gaan lezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *