Bommel
30
nov
2012

Bommelglossy scoort vijf sterren!

Bommel recensies

Normaal gesproken bespreken we in deze rubriek geen tijdschriften,  maar met de Sint in zicht mag de eenmalige Bommelglossy van Uitgeverij Personalia niet in dit nummer van Eppo ontbreken. Door zijn liefde voor het onderwerp is uitgever Seb van der Kaaden er in geslaagd om het bladerblad boven een commercieel vluggertje uit te laten stijgen. Met tekstbijdragen van Toonders biograaf Wim Hazeu, Midas Dekkers, Toonders pleegzoon Paul Hellmann en Patty Klein is het blad minstens zo sterk als de schitterende tekeningen. Alleen al de op de cover van de eerste LINDA gebaseerde uitklapcover van Dick Matena is de prijs meer dan waard. De glossy is overigens in verschillende edities verkrijgbaar.

Eppo, Ger Apeldoorn

 

Een knipoog naar de Linda.

De uitvouwbare cover, met daarop een door Dick Matena (een van Toonders belangrijkste leerlingen) getekend groepsportret van Bommelfiguren, is zelfs geheel gemodelleerd naar de omslag van een eerder dit jaar verschenen nummer van de damesglossy. Waar toen Linda de Mol stond, staat nu Bommel. Leuk. (…) Er staat voor Bommelianen, zoals Bommelfans worden genoemd, ook genoeg aardigs in het blad. Toonderbiograaf Wim Hazeu wordt geïnterviewd door Bommel (Hazeu kruipt daarvoor in de berenhuid), Joop Braakhekke geeft recepten voor niet eenvoudige, maar heel voedzame maaltijden en Midas Dekkers fileert Tom Poes en Olie B. Bommel. Ook leuk: de voor de gelegenheid gemaakte strips van onder andere Jan Kruis en Jean-Marc van Tol. Behalve als tijdschrift (6,95 euro) ook verkrijgbaar in diverse luxe boekedities. Bommel zelf zou het als Heer van Stand waarschijnlijk houden op de extra luxe, gesigneerde, tot honderd genummerde en in fluweel gebonden editie van 149,90 euro. “Geld speelt geen rol”, zou hij zeggen.

Parool, Peter van Brummelen

Een oogstrelende glossy die de Toonderliefhebber niet aan zich voorbij mag laten gaan.

NBD Biblion, Martin de Jong

 

En nog veel meer oplettende journalisten maakten melding van de Bommelglossy:

En wat vindt u van de Bommelglossy? Reageer via onderstaand formulier.

 

11339 x bekeken -

13 reacties

 1. Freddy

  Ik ben van kind af aan al een grote fan van Marten Toonder en dan met name van Olie B. Bommel en Tom Poes. In de loop van de tijd heb ik al vele zaken, zoals de stripverhalen, films, boeken, hoorspelen, sites etc., verzameld. De hardcover Bommel zie ik als een schitterende aanvulling op mijn verzameling. Het is fantastisch dat zelfs in deze tijd nog zoveel belangstelling voor de producten van Marten Toonder bestaat en dat mensen bereid zijn en de tijd nemen om met nieuwe zaken te komen.

 2. Sjoerd Nijhof

  Ik vind de glossy super mooi en gaaf. Het leest makkelijk weg en je weet weer alles over Ollie B. Bommen en Tom Poes. Het is fantastisch om te lezen en te horen dat er nog zoveel animo is voor de strips van Marten Toonder. Zeker toen ik hoorde dat er van de Glossy een tweede druk ik verschenen.

 3. Koen Godschalk

  Ik ben pas sinds mijn studententijd bekend geraakt met de Bommelverhalen dankzij mijn studentenhuis (Slot Bommelstein in Enschede, genoemd in de Glossy!), maar sindsdien verkocht! Ik heb de glossy ook meteen gekocht toen hij uitkwam en in één ruk uitgelezen. Nog steeds pak ik hem vaak om ff lekker te bladeren! Geweldig leuk initiatief! Bedankt!

  Op Ollie!

 4. Ruud Kooij

  Past goed in het oeuvre van Toonder, jammer dat de glossy een incidentele actie is. Van mij had een maandglossy zeker een kans moeten krijgen en volgens mij zijn er interessante items genoeg om zo’n maandblad te vullen.

 5. Jos Braam

  De Bommel glossy is BOMMELS goed en gaaf

 6. Richard Reiman

  Hoewel ik een paar jaar geleden ivm verhuizen naar een kleinere woning alles van Toonder weggedaan heb, heb ik toch door het Toonderjaar en de glossy weer een helenboel aanvallen van jeugdsentiment gekregen.

 7. Steffie

  Prachtig blad om zuinig op te zijn.

 8. Martin van Gils

  Een waarlijk heerlijke publicatie.

 9. henk frenken

  Bommelglossy is als item op zich al heel apart, maar de inhoud
  heeft me nog meer verbaasd: heel divers, verrassende pagina-opmaak,
  dikte van de glossy, de verschillende zienswijzen wat betreft Bommel en z’n biograaf…. Dat alles heeft me daarna verleidt om Hazeu’s Toonderbiografie aan te schaffen, maar die is helaas niet zo sprankelend als de glossy, de reading-event van 2012 !

 10. Gary Spaans

  Geweldige glossy. Nooit echt in Bommel verdiept, hoewel ik een aardige stripverzameling heb. Ga daar zeker verandering in brengen. Dankzij deze glossy ben ik om……….geweldig……….

 11. Willem Beekman

  Ondergetekende verzamelt sedert een anderhalf jaar de Bezige Bij Bommelwerken. Oude tijden herleven in nieuwe glorie, daar ik ze in vroeger tijden in oude uitgaven tot mij heb mogen nemen vanuit het nobele instituut bibliotheek. Vorstelijk leeswerk met stevige en diepe bodem, voorwaar een onmiskenbare, onvoorwaardelijke en onovertroffen bijdrage aan onze literaire cultuur. Deze Glossy weet als geen ander medium door haar achtergronden en historische schetsen zo mogelijk nog meer diepgang en respect voor de voornoemde, meer dan belangwekkende reeks in te boezemen. Werkelijk een parel die haar schitterende licht over het schrijverschap en levenspad van twee iconische heren van stand doet weerkaatsen. Bravo!

 12. Cees

  Bommelglossy was erg leuk. Mooi gemaakt. Hommage aan Marten.

 13. Jurgen Foortjes

  Blij dat er aandacht aan heer Bommel wordt geschonken. Af en toe wordt er dan een bommelverhaal opnieuw uitgegeven zoals “De bovenbazen” waarmee dan de actualiteit van deze boeken nog eens benadrukt wordt. Kunnen verhalen als deze niet nog weer eens gewoon als dagstrips in dagbladen worden gepubliceerd? Zelf lees ik de verhalen al meer dan 25 jaar keer op keer weer en zie ik steeds weer hoe universeel de thema’s hierin zijn. Ik blijf genieten van de sfeer en hecht grote waarde aan het inzicht dat deze boeken in zich dragen. Daarnaast de geweldige humor en de prachtige tekenstijl die iets bieden dat gewoon te zonde is om niet (steeds weer)te laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *