Bommel
11
mrt
2020

De Groningse bovenbazen

Bijna zestig jaar na de eerste publicatie verschijnt het Bommelverhaal De bovenbazen nu in het Gronings, de taal van de regio waar de vader van Marten Toonder werd geboren, en waar Marten zelf ook heeft gewoond.

De uitgave is extra bijzonder, omdat naast het Gronings ook de Nederlandse tekst is opgenomen. De vertaling is van Marten van Dijken, die eerder De pijpleider vertaalde. Het omslag is gemaakt door één van de jongste Bommeltekenaars ooit, Tim Artz.

Het eerste exemplaar van De bovenboazen zal op De Dag van de Grunneger Toal worden overhandigd aan Koos Wiersma, burgemeester bij Gemeente Appingedam.

•             Locatie: Forum Groningen, Centrum Stad (Leesplein Verdieping 3)

•             Tijdstip: 21 maart, 13.30-14.15 uur

•             Vrij entree

•             Zie ook: https://www.cgtc.nl/daggrunnegertoal-programma/

“Als iemand me zou zeggen dat De Bovenbazen dit jaar voor het eerst is uitgebracht, zou ik dat moeiteloos geloven. Want Ollie B. Bommel bevindt zich in een wereld die in de greep is van de energietransitie. En van het kapitalisme in een van zijn uiterste vormen, een waarin een gering aantal mensen het voor het zeggen heeft en elkaar onderling topposities en aandelen toespeelt.

Ook onze moeizame verhouding met de natuur komt volop tot uiting in De Bovenbazen. Waar protesterende boeren nu waarschuwen voor de agro-industrie, die overal wat aan verdient in het productieproces – van het land tot aan de winkel – en weinig overlaat voor de boer zelf, daar doet Toonder er een schepje bovenop.”

René Paas, Commissaris van de Koning in Groningen

Boek reserveren? Klik hier!

65 x bekeken -
 Reageer -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *