Bommel
28
jan
2013

Jasmijn Groot is Striptalent 2012

Op 19 oktober 2012 publiceerde Uitgeverij Personalia de eerste en eenmalige Bommelglossy. Dit naar aanleiding van het Toonderjaar.

Ruim 35 schrijvers en tekenaars maakten deze glossy met een verkoop van al 25.000 exemplaren in de eerste paar weken tot een succes, onder wie Heer Bommel als hoofdredacteur, Midas Dekkers en Peter van Straaten als columnisten, Toonders pleegzoon Paul Hellmann als essayist, en Dick Matena als tekenaar van het uitklapbare omslag en de vele Bommel-illustraties. De horoscoop van Marten Toonder werd uitgelicht, de etiquette van een heer door Reinildis van Ditzhuyzen toegelicht, en Patty Klein schreef een echt Bommelgedicht. Ook striptekenaars zoals Jan Kruis, Jan van Haasteren, Jan Steeman, Wil Raymakers, Gerben Valkema en Jean-Marc van Tol gaven via hun eigen strip een reactie op en in de Bommelglossy.

Naast de bekende striptekenaars werd ook het striptalent niet vergeten. De redactie van de Bommelglossy heeft de studenten van de opleiding Comic Design uitgedaagd om ook een bijdrage te leveren aan de glossy. Opdracht: maak een eigen interpretatie van Heer Bommel via een stripstrook of cartoon. Dit leverde binnen een week maar liefst 18 inzendingen op, en in nog geen 3 maanden werden er 643 stemmen uitgebracht. De winnaar werd zondag 27 januari bekendgemaakt  op basis van het oordeel van de jury, bestaande uit:

 • Dick Matena, tekenaar van onder andere de Bommelglossy;
 • Willem Feltkamp, projectmanager Toonder Compagnie;
 • Ger Apeldoorn, stripblad Eppo en hoofd commissie Stripschapprijzen

Algemeen juryoordeel:

Striptekenen is een verhaal kunnen vertellen en daarmee de lezer weten te raken en te boeien, waarbij een goede tekentechniek uiteraard een basisvoorwaarde is. Onder de inzenders is zeker een aantal tekentalenten te benoemen, maar het is ook duidelijk dat de kennis van anatomie soms nog gebrekkig is en andere tekentechnische vaardigheden nog doorontwikkeld moeten worden, zoals expressiviteit uitdrukken via je personages en het vertellen in sequentie.

Eindoordeel

De diversiteit aan stijlen van de inzendingen was groot: van een Heer Bommel illustratie in fauteuil en een Tom Poes als een gebakje tot een hele strippagina over De naakte kat. Dit maakte het voor de jury niet eenvoudig – zeker niet op basis van soms één enkele illustratie – om een striptalent te kunnen benoemen. Het juryoordeel is dan ook niet unaniem. Het “Striptalent 2012” is uiteindelijk gekozen op basis van de meeste, maar ook de hoogste stemmen van de juryleden. De inzenders die een of meerdere stemmen hebben ontvangen van de jury zijn:

Inzending 6 – Lisa Witmond

 • Willem Feltkamp: Een van de meer stripachtige inzendingen. De tekening overtuigt als eenheid. Als Lisa in deze stijl verder wil, is een studie van menselijke en dierlijke anatomie wel iets wat aandacht verdient.

Inzending 8 – Mark Hart

 • Willem Feltkamp: Hoewel meer illustratie dan strip, is dit plaatje zeer suggestief en sfeervol, en toont een eigen, originele aanpak.

Inzending 9 – Ryanne Nijdam

 • Ger Apeldoorn: De tekenaar levert een leuk verhaaltje in, heeft nagedacht over een boodschap en die vormgegeven als grap. Door symbolen te gebruiken in plaats van tekst, refereert zij aan de stille ‘tekstloosheid’ van de ondertekststrip. De figuren acteren het verhaal op een soepele manier en ons oog wordt stevig en helder door de pagina geleid.

Inzending 10 – Sarah San van der Wagt

 • Dick Matena: Mooie kleuren en goede techniek.

Inzending 14 – Alex Kuipers

 • Ger Apeldoorn: Heeft geprobeerd om dichter bij de tekenstijl van Toonder te blijven. Maar nog belangrijker is dat er in drie plaatjes een klein, warm verhaal verteld wordt dat op iedere andere manier niet zou bestaan. Tekentechnisch is het nog een beetje wankel, wat belangrijk is als je wilt dat de lezer zich op de inhoud concentreert en niet op de vorm.
 • Dick Matena: Lijkt nog het meest op een strip.

Inzending 16 – Bob Op ’t Land

 • Ger Apeldoorn: Lijkt veel op het werk van Brecht Evens, maar daardoorheen is zichtbaar dat de tekenaar ook goed naar zijn andere inspiratiebron, Will Eisner, heeft gekeken. De prent is helder van opbouw, sfeervol, vertelt wat het moet vertellen. Hoewel het idee van de tekening niet overloopt van originaliteit, doet het verlangen naar meer.

Inzending 18 – Jasmijn Groot

 • Willem Feltkamp: Jasmijn is een van de weinige tekenaars die een wat complexere compositie aandurft. Ook de aanpak van de anatomie toont een tekenaar die de eerste stappen naar het ambacht van striptekenaar zet.
 • Dick Matena: Dame Jasmijn onderscheidt zich door kleurgebruik en tekentechniek. Ze zal het wel nog naar een stripvorm moeten kunnen omzetten, maar een striptalent is ze zeker.

Met tweemaal een juryoordeel als de absolute nummer 1, en met maar liefst zo’n 25% van alle publieksstemmen, is “Striptalent 2012” en winnaar van de fluwelen door Ollie B. Bommel zelf gesigneerde Bommelglossy de twintigjarige Jasmijn Groot!

De video van de prijsuitreiking is gemaakt door Maarten Langelo in opdracht van de Bommelglossy tijdens de Toonderjaar Slotmanifestatie op 27 januari 2013.

 

 

 

25568 x bekeken -

1 reactie

 1. Redactie Bommelglossy

  Jasmijn, van harte gefeliciteerd met je uitverkiezing tot Striptalent 2012! En veel leesplezier in de door Heer Bommel gesigneerde fluwelen Bommelglossy.

  Hartelijke groet,

  Redactie Bommelglossy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *