Bommel
19
okt
2015

Van eierzoeker tot zeekapitein

Op zaterdag 17 oktober jongstleden werd het boek ‘Marten Toonder senior – van eierzoeker tot zeekapitein’ van auteur Erik de Graaf gepresenteerd in de kerk van Warffum.¬†

Het eerste exemplaar van het boek werd in ontvangst genomen door Irwin Toonder, de achterkleinzoon van de hoofdpersoon van het boek. Aansluitend vond de opening plaats van de gelijknamige expositie in Openluchtmuseum Het Hoogeland die te bekijken is tot 30 april 2016. Klik op onderstaande foto om de video van de boekpresentatie te bekijken. Vlnr: uitgever Anton Scheepstra, biograaf Erik de Graaf en Irwin Toonder.

Marten Toonder senior, de vader van de bekende striptekenaar, werd geboren in Warffum. Als onecht kind van de landarbeidster groeide hij op in armoedige omstandigheden, waarbij de zorg voor de kleine Marten werd uitbesteed aan zijn grootmoeder. Lange periodes van zijn jeugd brengt Marten door als jongste knechtje op boerderijen. Heel af en toe kan hij naar school.

Op zijn tiende gaat Toonder werken op het eiland Rottumeroog. Voor de eilandvoogd werkt hij vooral als eierzoeker. Na tien jaar op Rottum, zoekt de jongvolwassen Marten zijn heil in de zeevaart. In de koopvaardij klimt Toonder, door inzet en opleiding op tot zeekapitein. In die functie brengt hij de oorlogsjaren in Engeland door.

Klik hier voor meer informatie over het boek

566 x bekeken -

3 reacties

 1. Lindenborn, Marien

  Marten Toonder Sr., de zeekapitein, heeft een boek geschreven over zijn zeemansloopbaan, waarin de namen van schepen en rederijen met verzonnen namen worden weergegeven; hij nam nl. in dat boek geen blad voor zijn mond en had (terecht) nogal wat critiek op zijn Rotterdamse werkgevers. Ik heb dat boek wellicht 20 jaar geleden gelezen, maar ik kan op internet niet vinden, hoe dat boek heet. Wie kan mij verder helpen?
  Ben benieuwd,
  Marien Lindenborn

 2. Personalia

  Dit zou het boek ‘Klei en zout water’ kunnen zijn.

 3. Leeuwe

  Het boek heet Klei en Zoutwater, geschreven door Kapitein M.Toonder Sr.
  en bewerkt door Jan Gerhart Toonder. Uitgegeven door de Boer ,
  2e druk is van 1955.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *