Bommel
14
jun
2016

Matena maakt eigen Bommelstrip

In het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant verschijnt sinds 4 juni twaalf weken lang elke zaterdag in de weekendbijlage een aflevering van Tom Poes en het tijddeurtje dat getekend is door Dick Matena.

Tom Poes en het tijddeurtje uitsnede Dick MatenaMatena werkte mee aan talloze Bommelstrips van Marten Toonder, waaronder de Bovenbazen, die een klassieker zou worden, hoewel Matena al die kantoren niet bijster uitdagend vond. Liever tekent hij een bos of een ruïne, zoals in Tom Poes en het tijddeurtje dat hij heeft verstript. Oorspronkelijk verscheen dit verhaal in 1954 als klassieke Bommelstrip met de tekeningen boven en de tekst eronder.

Matena ziet dit verhaal niet echt als een opvolger van zijn eerdere Bommelstrip De Pas-kaart die hij zelf schreef en tekende. Die heeft meer lagen, met uw welnemen. Is diepzinniger, hoewel in Tom Poes en het tijddeurtje, een vroeg werk, alle aanzetten tot die diepere lagen die zo karakteristiek zijn voor de latere ‘echte’ Bommelstrip als zijn te vinden.

Van de publicatie in beide kranten zal in het najaar een stripalbum (hardcover en softcover) verschijnen. Deze zal eenvoudig in de boekwinkel en via deze site te verkrijgen zijn. In de zomer verschijnt bij het Muiderslot een aangepaste versie van het verhaal. Dit album is exclusief verkrijgbaar bij het Muiderslot. Lezers van het DvhN en de LC kunnen sparen voor korting op de reguliere uitgave die verschijnt in het najaar.

604 x bekeken -

2 reacties

  1. Hans Geusebroek

    ik heb een vraag.
    Als ik morgen in het Muiderslot na introductie waarbij aanwezig Dick Matena het boekje Tom Poes en het tijddeurtje koop in hoeverre wijkt dat dan af van de a.s. reguliere uitgave in het najaar?

  2. Personalia

    De Muiderslot-uitgave heeft een ander einde, een ander omslag en een ander dossier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *