Bommel
19
dec
2014

Onbekende gedichten Marten Toonder ontdekt

Bijna tien jaar na het overlijden van Marten Toonder (1912-2005), geestelijk vader van Heer Bommel en Tom Poes, zijn in het archief van het Letterkundig Museum ongepubliceerde gedichten van Toonder ontdekt. Toonder publiceerde poëzie op naam van Querulijn Xaverius Markies de Canteclaer van Barneveldt.

De ongepubliceerde gedichten zijn ontdekt door Dick de Boer en Klaas Driebergen. Zij verzamelden en documenteerden alle gedichten ooit door Marten Toonder geschreven. Gedurende deze zoektocht stuitten zij op originele manuscripten van Toonder. Naast een gedicht uit de jaren ’30 over een dienstplichtig soldaat – mogelijk het eerste gedicht van Marten Toonder – zijn ook diverse manuscripten gevonden uit de jaren ’50. De Boer en Driebergen brengen deze ongepubliceerde gedichten samen in een 224 pagina’s tellend boek: Nu is de moen gevangen, inclusief de onvoltooid gebleven poëziefragmenten van de markies en andere verzen uit de Bommelsaga, en voorzien het geheel rijkelijk van toelichtingen, illustraties en achtergrondinformatie.

Klaas Driebergen is neerlandicus en een groot Bommelliefhebber en -kenner. Hij schreef eerder Bommel en Bijbel, Bijbel en christendom in de verhalen van Marten Toonder (2012) en was samensteller van het Schrijversprentenboek Marten Toonder, Een dubbel denkraam (2012).

Dick de Boer is natuurkundige en eveneens een groot Bommelliefhebber en -kenner. Hij werkte mee aan verschillende Toonderuitgaven en (met Loek Donders) aan De tekentafel wiebelde een beetjeToonders werk tot 1941.

Bestellen ‘Nu is de moen gevangen’

685 x bekeken -

4 reacties

 1. Cees van de Schraaf

  Ik heb het al gekocht, erg leuk, ziet er goed uit

  Groetjes en fijne feestdagen en goede zaken voor 2015

  Cees van de Schraaf

 2. Personalia

  Recensie MeanderMagazine: De Boer en Driebergen maakten van ‘Nu is de moen gevangen – Alle poëmen van Marten Toonder’ een heel compleet, heerlijk boek. Lees meer: http://meandermagazine.net/wp/2015/01/het-was-sar-stomig-in-mijn-krol/

 3. Jaap Wesseling

  Als kind had ik, in de jaren vijftig, een groot prentenboek van Toonder. De titel was ‘Tom Poes en de Laarzen Reuzen’, als ik me goed herinner. Waarschijnlijk bedoeld als commentaar op de Duitse bezetting.
  Op de full colour cover, met groene rand, de titel in krullige, rode, fantasieletters en Bommel nog als een soort teddybeer met kleine oogjes en Tom Poes (idem), die in een soort grot een lantaarn hoog houdt. De reuzen ‘borrelden op’ uit door een duivelse leerbewerker/tovenaar ( ) vervaardigde reuzenlaarzen.
  Het boek moest met losse kleurenplaten ingeplakt worden, hoewel er geloof ik wel zwart-wit illustraties tussen de tekst stonden. Ik ben het boek helaas kwijtgeraakt.
  Kent iemand deze hard cover? Formaat oude Hergé’s Kuifje boeken.

 4. Arnoud Alderlieste

  Reactie op bericht Jaap Wesseling. Tom Poes en de laarzenreuzen vind u hier: http://www.catawiki.nl/catalogus/boeken/series-held-in/bommel-en-tom-poes/1283335-tom-poes-en-de-laarzenreuzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *